Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Τέλος…

Το β’ ημιχρόνιο μιας προσπάθειας δεν μας έδωσε αυτό που (στα λόγια τουλάχιστον) αποζητούσαμε. Ένα πρωτάθλημα.

Φαίνεται οξύμωρο αλλά αυτή η χρονιά μας δίδαξε πολλά. Κυρίως, μας δίδαξε ότι η επιμονή στην προπόνηση και η μη παράδοση των όπλων φέρει αποτέλεσμα (αν χωριζόταν το πρωτάθλημα στα δύο, στο Α' Μέρους θα πέφταμε κατηγορία και στο Β' θα παίρναμε κούπα!). Όλα αυτά, όμως, με μία προϋπόθεση.

Η προϋπόθεση είναι η ομάδα να είναι ομάδα. Το κλίμα των αποδυτηρίων, όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε, πρέπει να είναι και να παραμένει καλό με όποια θυσία αυτό να απαιτεί. Η αρχή και το τέλος είναι το κλίμα.

Στη δημιουργία του καλού κλίματος πρωτεύοντα ρόλο παίζει ο προπονητής. Το πόσο κοντά είναι στην ομάδα και πόσο δίκαια και με διαφάνεια χειρίζεται τις υποθέσεις της ομάδας και των αποδυτηρίων.

Δευτερεύοντα ρόλο, αλλά εξίσου σημαντικό, παίζει ο αποκλεισμός από την μικροκοινωνία των ποδοσφαιριστών συμπεριφορών που δείχνουν ατομισμό και ψευδοαλαζονεία. Πολλές φορές ο ατομισμός προβάλλεται στις ποδοσφαιρικές ομάδες ως επίδειξη «αυτοθυσίας» και «ηρωϊσμού». Κάποιος δηλαδή λέει «εγώ έχω κάνει τόσα πολλά, τόσες θυσίες για την ομάδα και για αυτό… έχω το δικαίωμα να τη διαλύσω!».

Ποδοσφαιρικά ο Θεσπιακός κέρδισε την επιστροφή του Βασίλη Στάθη σε δράση, την εκπληκτική άνοδο της απόδοσης του Άγγελου Στάθη & την επίδειξη ξεχωριστής εμπειρίας από τους Σωτήρη Μανάρα & Γιάννη Χατζή. Οι πανελλήνιες εξετάσεις μας στέρησαν την συνεχή παρουσία του Π. Μπόγρη & του Γ. Βαρθαλάμη, αλλά επιφυλάσσονται για μεγάλα ματς του χρόνου.

Για τον Στάθη Β. σημειώστε ότι παρά τα προβλήματα υγείας που "κάτι" είχε κατάφερε να αγγίξει τη θέση του πρώτου σκόρερ της σεζόν για τον ΑΟΘ. Ο Μαρίνης Π., όμως, με ένα πάρα πολύ ωραίο γκολ τον πέρασε και κατέληξε πρώτος. Όπως, δηλαδή, είχε καταλήξει ο Γερ. Μπόγρης τη χρονιά της παραμονής στην Α' Κατηγορία περνώντας με ένα γκολ τον πανέμπειρο και δεινό σκόρερ Κ. Κιούση.

Σε επίπεδο οργάνωσης (δηλαδή διοίκησης) καλό είναι να θυμηθούμε ποιες συζητήσεις απασχόλησαν τους ποδοσφαιριστές. Καμία. Για τους ποδοσφαιριστές παρασχέθηκαν πολλά από αυτά που θα απαιτούσε ένας ερασιτέχνης μιας αυτοργανωμένης ποδοσφαιρικής ομάδας, εκτός από σταθερή προπονητική έδρα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες δεν μπορεί πια να γίνει αποδεκτό χαμηλότερο επίπεδο ποιότητας για τις διοικητικές υπηρεσίες.

Οι φίλαθλοι της ομάδας, ακόμη και η πτέρυγα που έβγαζε τα εσώψυχά της εναντίον των ίδιων των ποδοσφαιριστών της ομάδας μας, είναι δίπλα της και όποια παρατράγουδα αποτελούν μακρινό παρελθόν. Ο Θεσπιακός είναι ένα.

Κλείνοντας να αναφέρουμε δύο μεγάλα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Το ένα αφορά όλους όσους βοήθησαν οικονομικά την ομάδα. Τους λέμε ότι τα λεφτά τους δεν πάνε στην «μπάλα», όπως λέμε, αλλά στη νεολαία και στην προσπάθεια που γίνεται για κίνητρα μιας το χασίσι πάει και έρχεται. Και είναι πολλοί από αυτούς που δεν κατάγονται καν από το χωριό μας.

Το δεύτερο αφορά τον Δήμο Θηβαίων και τους Βαγαίους, αλλά και τα παιδιά της Άσκρης. Οι μεν πρώτοι μας παραχωρούν γήπεδο για τη διεξαγωγή των αγώνων του πρωταθλήματος και οι δεύτεροι γήπεδο για τις προπονήσεις μας.

Είναι δείγμα κοινωνικής προόδου το ότι πολλές φορές οι ομάδες της Άσκρης και των Θεσπιών έκαναν μαζί προπόνηση και βοηθούσαν οι παίχτες της μιας ομάδας τους παίχτες της άλλης. Όπως πρέπει να είναι.

Στο σημείο αυτό μου έρχεται στο μυαλό μια γειτονική πικρία, αλλά και η ηλιαχτίδα που πρέπει να σαρώσει το έρεβος ηλιθιότητας που επικρατεί μέχρι στιγμής.

Ας επιστρέψουμε σε ένα σημείο χαρούμενο, όπως το αποκριάτικο πάρτι του ΑΟΘ που το σταφύλι επικράτησε της νοσοκόμας, αλλά ένα μπουρδούκλωμα στο ανύπαρκτο μυαλό ενός ΜΑΤατζή αντέστρεψε το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση, το έπαθλο (μια νύχτα με τον Νικολάκη σε 5άστερο να παίζουν «φιδάκι») απονεμήθηκε. Λεπτομέρειες δεν ξέρουμε γιατί ο Νικολάκης διαβάζει, ενώ η μάνα του δεν το άφησε, λέει, να πάει γιατί ο μικρός είναι δεσμευμένος με άλλην.

Σήμερα ο Θεσπιακός συναντάται στην πλάστιγγα του Σουρμπαίου για ζύγι, μιας και υπάρχει ρήτρα κιλών. Πάνω από 3 κιλά η ποινή θα είναι για κάθε κιλό μια εβδομάδα να φοράει ο παίχτης μια φανέλα που γράφει «ΧΟΝΤΡΟΣ»...

Καλό καλοκαίρι μάγκες… Να σας χαρούν οι γυναίκες σας τα Σαββατοκύριακα, γιατί από Σεπτέμβρη η μαμά μπάλα μας καλεί ξανά υγιείς και πωρωμένους… Ας ελπίζουμε και ελεύθερους από το ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και χωρίς εγκληματίες όπως η Χρυσή Αυγή.

Καλή αντάμωση αδέρφια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου